>

Bulharský alkohol - Balkánské delikatesy

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

 

Ракиена история

Трудно ще е да опишем историята на ракията в една статия, затова ще се спрем само на някои интересни факти, които касаят направата на спиртни напитки в древния свят.

В древен Египет хората са произвеждали бира. Римляните са произвеждали превъзходно вино, което означава, че те вече са познавали технологията на ферментация. Следващата стъпка е дестилация. Този процес е необходим, за да се превърне виното във високоградусово питие. Има различни мнения за това кой е първият да опитал да направи този процес и къде точно се е случило това.
Технологията на дестилация е позната из нашите земи поне от 11-ти век. Историята на “живата вода”, във връзка с Нейно Величество кралица Елизабет възниква от 14-ти век, а алкохолът е известен като лекарство през 16-ти век. В България ракия се произвежда активно от средата на 19-ти век.
През годините на Първата и Втората Световни войни в България е имало места, на които се е варила ракия свободно. След като социализмът идва на власт, производството на ракията става държавен монопол. Към днешна дата има множество предприятия, които предлагат на пазара ракии с различно качество, аромат и вкус.
Не са много ракиите, които са прославили страната ни. Сливенска перла има задачата да покаже на света, че традициите за производство на ракия са още живи, нищо че технологията предлага нови и по-модерни средства.

Откъде идва ракията?

Знае ли се кое е мястото, на което за първи път е произведена ракия?
Още от време оно ракията е присъствала на българската трапеза. Тя е част от живота и бита на българите още от 14 век насам. Наскоро стана ясно, че ракия всъщност е имало доста по отдавна. Тя е била напитка още на древните българи пренесена от люлката на своята първа направа – Иранското плато. Към днешна дата почти няма балканска държава, която да не припознава ракията за свое национално питие.
И докато питието е балканско, думата за ракия е арабска. Ракия се прави в почти цяла Европа, но питиетата там имат съвсем различен вкус и за тяхната направа се използват предимно плодове, докато в България вече е известно, че е била направена ракия и от картофи, както и от мляко.
Сигурно видовете ракия, които се правят днес са над 50 вида. Методите и материалите са различни, но напитката е една – ракия. Преди около шест години, през 2007 България се опита да регистрира в ЕС, ракията като традиционно българско питие, но бе възпрепятствана от Румъния и Сърбия, които скочиха с аргумента, че ракията всъщност не е българско питие.
Това не е толкова важно. По-важно е, че по тези земи ракия се е правила и ще продължи да се прави. Хубавата ракия няма родина, но има много почитатели.

 
eXTReMe Tracker
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky